Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;



Η ψυχοθεραπεία αμφισβητείται αρκετά ως διαδικασία  λόγω διάφορων προκαταλήψεων όπως ότι πρέπει να είσαι τρελός για να κάνεις ψυχοθεραπεία, ότι ο θεραπευτής θα σε κάνει να εξαρτηθείς  κλπ. (για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει στο blog σχετικό άρθρο μου). Πέρα από τις προκαταλήψεις  και τα βαθύτερα προσωπικά  αίτια που εμποδίζουν κάποιον να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και ανασυγκρότησης. Γιατί  λοιπόν κάποιος αναζητάει βοήθεια? Ας δούμε κάποιους από τους λόγους:

  •    Γιατί η καθημερινότητά τού  του φαίνεται δυσβάσταχτη σε βαθμό που μειώνεται  η λειτουργικότητα του ατόμου, επηρεάζονται τα συναισθήματα και η συμπεριφορά του.
  •   Γιατί υπάρχει ένα γεγονός που τον πιέζει όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, απώλεια εργασίας.
  •  Γιατί μπορεί να υπάρχει ένα τραυματικό γεγονός στο ιστορικό του ατόμου όπως σωματική/σεξουαλική κακοποίηση.
  •  Γιατί αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις του με γονείς/σύντροφο/παιδιά/συνεργάτες.
  •    Γιατί θέλει να αλλάξει δυσλειτουργικά μοτίβα (ως προς τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα) που τον εμποδίζουν να σχετιστεί ή να πετύχει τους στόχους του.
  •   Γιατί αντιμετωπίζει ένα διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας οργανικό ή ψυχικό.
  •   Γιατί θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.
Όποιος και να είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος θα επιλέξει να απευθυνθεί σε ένα θεραπευτή το σίγουρο είναι ότι η ψυχοθεραπεία (όταν φυσικά γίνεται από εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή που τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, σε ασφαλές περιβάλλον) είναι μια εμπειρία που μας αλλάζει βαθιά και μας μαθαίνει να ζούμε δημιουργικά μα και να συμφιλιωνόμαστε με τους περιορισμούς μας. Είναι μια εμπειρία που μας μαθαίνει να μη φοβόμαστε να ρισκάρουμε και να παθιαζόμαστε αλλά με το απαραίτητο μέτρο. θα κλείσω με μια αναφορά του  Irvin Yalom που λέει ότι η ψυχοθεραπεία είναι γενική πρόβα για τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
;