Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Πώς αντιμετωπίζουν οι διάφοροι πολιτισμοί τα συμπτώματα του στρες


Οι γυναίκες της Κίνας απολαμβάνουν να χαλαρώνουν με το να βυθίζουν τα πόδια τους σε ζεστό νερό, προτού αποσυρθούν για τον βραδινό τους ύπνο.

Από την Ελένη Ταρναρά, Υπεύθυνη Προγράμματος FIGHTSTRESS

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΙΔΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ!
Στην Φινλανδία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση της σάουνας (ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια με ζεστές ή ξηρές θερμοκρασίες) ως μια τεχνική αποσυμφόρησης.  Συνήθως άτομα του ιδίου φύλλου κάθονται παρέα και χαλαρώνουν σε δωμάτια με θερμοκρασίες 70-100 βαθμών Κελσίου. Ζεστές πέτρες περιχύνονται με νερό και αυτές παράγουν τον ζεστό ατμό που θα χαλαρώσει όλους τους μύες του σώματος.
ΔΑΝΙΑ: «ΥΓΙΑΙΝΟΝΤΑΣ» ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ
Οι Δανοί ακολουθούν ένα πολύ έξυπνο χαλαρωτικό τρικ. Οργανώνουν δείπνα τελευταίας στιγμής με φίλους τις καθημερινές εργάσιμες μέρες. Αυτά τα ονομάζουν Hygge ή Cozy. Το να περνάει κανείς παρέα με φίλους βοηθάει στην έκκριση της οξυτοκίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που απαλύνει το σύστημα του στρες.
ΙΑΠΩΝΙΑ: ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στην Ιαπωνία, μία βασική μέθοδος χαλάρωσης είναι η αφαίρεση των υποδημάτων στον εργασιακό χώρο. Αυτά αντικαθίστανται από άνετες παντόφλες, έτσι ώστε  τα άτομα να είναι όσο πιο άνετα μπορούν και να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους. Στις γυναίκες, συγκεκριμένα, αυτό οφελεί στην αποφυγή των αστραγαλικών κραμπών.
ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ
Οι Γάλλοι ακολουθούν την τακτική “μικρό απεριτίφ (petit aperitif)”, ένα τελετουργικό όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί με κάσιους ή ελιές. Αυτό το τελετουργικό ακολουθεί την αρχή του να ξεκλέψει κανείς λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια μιας έντονης ημέρας και να ξεκουράσει τις σκέψεις του, ούτως ώστε να είναι πιο ξεκούραστος και ανανανεωμένος να υποδεχθεί τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας!
ΚΙΝΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΟΔΙΑ
Οι γυναίκες της Κίνας απολαμβάνουν να χαλαρώνουν με το να βυθίζουν τα πόδια τους σε ζεστό νερό, προτού αποσυρθούν για τον βραδινό τους ύπνο. Αυτή η μέθοδος χαλάρωσης ονομάζεται “zu yu”. Zu σημαίνει πολύτιμος και Υu σημαίνει πόδια. Η πρακτική του μασάζ ποδιών επίσης αποτελεί μια παραδοσιακή μέθοδο αποσυμφόρησης.
ΙΝΔΙΑ: ΜΑΣΑΖ ΩΜΩΝ
Το μασάζ του κεφαλιού και των ώμων βοηθάει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών.  Για να μειώσουμε το στρες, ο Galon προτείνει:
  • To  «ινιακό τρίψιμο». Χρησιμοποιείστε και τα δύο χέρια σας και τοποθετήστε τα τρία σας δάκτυλα του κάθε χεριού πίσω από το κεφάλι σας, στην περιοχή όπου ενώνεται ο λαιμός με το κεφάλι, πίσω από την περιοχή των αυτιών.
Στη συνέχεια, με λυγισμένους τους αγκώνες, απομακρύνετε τα δάχτυλα το ένα από το άλλο και μετά ενώστε τα πάλι, τρίβοντας κατ ‘αυτό τον τρόπο την βάση του κρανίου σας.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για περίπου 30 δευτερόλεπτα, εκπνέοντας στο τέλος.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Η γυμναστική,  θεωρείτο ανέκαθεν ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να ανακουφιστεί κάποιος από τα συμπτώματα του στρες.  Οι Ιρλανδοί, τα κρύα απογεύματα, βρίσκουν την ευκαιρία να περπατάνε έξω μαζί με φίλους και την υπόλοιπη οικογένεια. Αυτό, όχι μόνο μειώνει το στρες, αλλά έχει ανακαλυφθεί επιστημονικά ότι βοηθάει στην έκκριση ορμονών που βοηθούν την ευελιξία των γνωστικών λειτουργιών. Με αυτό τον τρόπο, το άτομο αναπτύσσει πιο παραγωγικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων.

Βιβλιογραφία:
Laungani, P. (1993), Cultural differences in stress and its management. Stress Med., 9: 37–43. doi: 10.1002/smi.2460090108

Πηγή:  http://psychografimata.com/19843/pos-antimetopizoun-i-diafori-politismi-ta-simptomata-tou-stres/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
;